Tuesday 17 March 2015

Kek Lapis Koko Moca

Bahan A
250gm Butter
150gm Castor Sugar
5 sdb Susu Pekat Manis
14 nos Eggs Yolk

Satukan mentega, gula castor and susu pekat manis kedalam mixer dan pukul hingga kembang &
creamer.Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul hingga sebati.Ketepikan

Bahan B
150gm Castor Sugar
7 nos Putih Telur
1/4 sdt serbuk tarter

Dalam bekas lain, pukul putih telur sampai berbuih.Tambah gula dan serbuk tarter dan pukul lagi hingga kaku.Ketepikan

Bahan C
160gm Hong Kong Flour
40gm Horlick
1 sdt  baking Power

Satukan semua bahan C yang telah diayak kedalamadunan dan gaul perlahan hingga sebati.Tuang Pula adunan B dan gaul lagi hingga bercampur sempurna.

Bahan D
11/4 sdt Pewarna Kuning
1 sdb Moca Emulco. Moca Paste
½ sdb Choc Emulco campur dengan 2 sudu besar serbuk kok dan 3 sudu besar air suam

Bahagikan adunana kepada 3 bahagian
1. campur dengan pewarna kuning
2. campur dengan moca paste
3. campur dengan Moca +Coco

Loyang: 8" x 8"
Temp: 170C
1st Layer : Guna Api Atas dan bawah
2nd layer until last: Guna Api Atas sahaja


Layer Moca+coco dahulu lepas habis baru layer moca paste dan akhir sekali kuning
Bakar lagi selama 15 minit untk keseluruhan guna api atas dan bawah

No comments:

Post a Comment