Wednesday 18 March 2015

Toffle Cheese Cake

1½ cawan Bisket Oreo/Marie/Tiger
5 Sdb Mentega Cair

Hancur Biscut, campur dengan mentage cair, letak dalam loyang 8"
Alas dasar dengan kertas minyak, padat biskut dalam loyang
Simpan dalam peti sejuk selama 1 hrs, kemuadian bakar pada suhu 170c selama 15 minit -Sejukkan

Cheese Cake
250gm cream cheese
150gm gula perang
30gm mentega - dicair
5 biji telur

Pukul cream cheese dengan gula perang hingga lembut.Tambah telur satu persatu dan terus putar.Tambah mentega cair.Tuang adunan kedalam loyang yang terdapat biscut tadi.
Balut adunan dengan Alum tin foil - Steam Bath - 170c 1.15 hrs



Caramel
1½ Cawan Gula  -Kurangkan
1/4 Cawan Cair
½ Sdt Jus Lemon
1 Cawan Whipping Cream
15gm mentega

Masak gula, air dan jus lemon hingga keperangan, kemudian tambahkan whipping cream dan kacau hingga pekat.Tambah mentaga cair.Biar suam, tuang atas kek tadi.Simpan kedalam peti sejuk semalaman.


No comments:

Post a Comment